Medische info

Kanker gooit je leven om. Vanaf je diagnose krijg je ongelooflijk veel nieuwe informatie. En ook al was alles duidelijk toen je bij de dokter zat, nadien zit je vaak met vragen. Daarom deelt Kom op tegen Kanker medisch gecheckte informatie over kanker, praktische informatie over leven en omgaan met de ziekte en waar je terechtkunt. Een overzicht.

Informatie over:

  1. Wat is kanker?: kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 verschillende soorten ziektes van de cellen. Ze hebben allemaal een gemeenschappelijk kenmerk. Dat is een ongecontroleerde deling van cellen op een bepaalde plaats in het lichaam.

  2. Klachten, onderzoeken en diagnose, oorzaken van kanker, erfelijkheid bij kanker

  3. Hoe vaak komt kanker voor? In 2018 kregen in België 70.468 mensen kanker. Ongeveer 2 % van dat aantal is 16 tot 35 jaar oud bij z'n diagnose: 1669 jongvolwassenen in België, waarvan 909 in Vlaanderen.

  4. Welke behandelingen? Dat wordt besproken en gepland in een overleg waarbij specialisten van verschillende disciplines betrokken zijn. Hoeveel mogelijke behandelingen er voor jouw type kanker zijn, hangt af van de soort kanker, de uitgebreidheid van de ziekte en individuele factoren zoals je leeftijd en je algemene conditie.

  5. Bijwerkingen, onder meer op je vruchtbaarheid: bepaalde behandelingen hebben invloed op je vruchtbaarheid. Zowel vrouwen als mannen kunnen minder vruchtbaar of zelfs onvruchtbaar worden. Hoe komt dat? Welke vragen kun je stellen aan je arts? Welke behandelingen zijn mogelijk om je vruchtbaarheid te bewaren? Waar vind je ondersteuning en lotgenotencontact. Lees er meer over op allesoverkanker.be. Je vindt er ook info over terugbetaling bij vruchtbaarheidssparende behandelingen.

  6. Zorg als je niet meer kunt genezen

  7. Ken je rechten als patiënt: op medisch en psychosociaal vlak. Ook bij het Vlaams Patiëntenplatform vind je de nodige info.

  8. Waar naartoe met je klacht of probleem over jouw zorg of behandeling?

Voor meer info over je persoonlijke situatie raden we je aan contact op te nemen met je behandelend arts.