Kom op tegen Kanker viert feest

In 30 jaar tijd groeide Kom op tegen Kanker uit van een hoopvolle radio-oproep tot een professionele organisatie en een breed gedragen beweging in de strijd tegen kanker. Ter ere van die verjaardag blikken we terug: wat is er sindsdien veranderd voor jonge kankerpatiënten.

Kom op tegen Kanker ontstond in 1989 toen radiopresentatrice Kathy Lindekens samen met een handvol vrijwilligers een benefietshow op televisie organiseerde. ‘Een collega vroeg me om op de radio een hartenwens uit te spreken. Ik kon maar aan één ding denken’, vertelt Lindekens. ‘Het was de tijd van grote benefietacties, zoals Live Aid van Bob Geldof. Ik wou iets gelijkaardigs organiseren voor de strijd tegen kanker: een concert op de Heizel met bekende artiesten. Niet evident, alleen al omdat op het woord kanker toen nog een groot taboe rustte. Men sprak liever van een “slepende ziekte”.’

Schot in de roos

‘De eerste tv-show – op 14 mei 1989 – was een schot in de roos. Aan het einde van de avond klokten we af op 60 miljoen Belgische frank of 1,5 miljoen euro.’ Ook na de slotshow bleven mensen acties organiseren. Aan het eind van het jaar stond de teller op 100 miljoen Belgische frank, of 2,5 miljoen euro.

Sinds 2003 trek ik elk jaar een week naar zee met jongvolwassen kankerpatiënten. Kwestie van de sleur en angst die bij een kankerbehandeling komen kijken, even te doorbreken.

Anita, vrijwilliger jongerenwerking en oncologisch verpleegkundige in het Imeldaziekenhuis

‘Met pijnpompjes, nachtverpleging en koesterteams konden we toen echt het verschil maken voor de kinderkankercentra’, zegt Kathy. ‘Dat de benefiet een vervolg zou krijgen, stond toen al vast. Met de opbrengst van de tweede actie trokken we twee jaar later de palliatieve zorg in Vlaanderen mee op gang. De trein van Kom op tegen Kanker was vertrokken.’

Specifieke aandacht voor jongvolwassenen met kanker kwam er 17 jaar geleden toen de eerste vakantieweek georganiseerd werd. Iets later kwamen de ontmoetingsdagen erbij. Vrijwilligster Anita herinnert het zich nog goed: ‘In 2003 vroeg Kom op tegen Kanker onder andere aan het UZ Leuven waar ik werkte of we vijf dagen kankerzorg wilden verlenen aan zee. Mij hoefde niemand te overtuigen. Ik vond het meteen een boeiende uitdaging. De eerste keer gingen er 15 jongvolwassenen mee.’

Sindsdien is de bal aan het rollen:

  1. Sinds 2010 bieden leeftijdsgenoten in de buddywerking individuele ondersteuning aan jongvolwassenen die kanker (gehad) hebben.
  2. Sinds 2016 investeert Kom op tegen Kanker in een online community voor jongvolwassenen met kanker. Eerst was er de site www.kankercounteren.be, vol inspirerende verhalen. Niet veel later riepen we ook de Facebookgroep Kankercounteren in het leven zodat jongvolwassenen elkaar erg gemakkelijk vinden.
  3. Ook in 2016 ontstond AYA-movement waar jongvolwassenen die kanker (gehad) hebben samen met artsen, verpleegkundigen en andere experts de krachten bundelen. Samen komen we op voor de rechten van jongvolwassenen met kanker. We maken bijvoorbeeld beleidsvoorstellen om een leeftijdsspecifieke zorg in het ziekenhuis te creëren, om studie en werk toegankelijk te maken en de zorgen na kanker te verlichten.
  4. In 2018 organiseerde Kom op tegen Kanker het eerste congres in Vlaanderen om zorgverleners, werkgevers en beleidsmakers bewust te maken van de leeftijdsspecifieke behoeften van jongvolwassenen met kanker. Er werd geijverd voor zorg op maat. Een aantal sprekers lichtte de visie van Kom op tegen Kanker toe en legde uit hoe we daar kunnen geraken of hoe zij dat op dit moment al doen.
Meer weten over

Kom op tegen Kanker viert 30ste verjaardag

Kom op tegen Kanker blaast 30 kaarsjes uit in 2019. Wat startte als een benefietshow op tv groeide uit tot een organisatie die dé voortrekker is van de strijd tegen kanker in Vlaanderen.

Lees meer over de campagne op www.komoptegenkanker.be. Lees het persbericht over onze verjaardag. Of lees meer over de mijlpalen van 1989 tot nu