Kiemarm eten

Babette van den Bergen (rechts op de foto) werkt op de dienst hematologie in het UZ Gent. Ze startte er een bijzonder project rond eten. ‘In het ziekenhuis wordt verwacht dat patiënten op drie vaste momenten eten, maar voor kankerpatiënten is dat niet evident. Uit mijn eigen onderzoek blijkt dat ze na een week ziekenhuis minder van de hoofdmaaltijden eten, en in de plaats kleinere porties eten verspreid over de dag. Daarom hebben we nu een sneukelkaart gemaakt: patiënten hebben op eender welk moment van de dag keuze uit zeven verschillende snacks, volledig gratis.’

Wat is een kiemarm dieet en wie moet het volgen?

Vooral hematologische patiënten wordt een kiemarm dieet aangeraden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die lijden aan leukemie, een Hodgkin- of non-Hodgkinlymfoon. Maar ook mensen die een stamceltransplantatie ondergaan. Ze hebben allemaal één ding gemeen: hun immuniteit is door de behandeling sterk aangetast. Daardoor zijn ze heel vatbaar voor een infectie of schimmel. Een kiemarm dieet vermijdt ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels door bepaalde bewaar- en bereidingsmanieren, hygiënische maatregelen en het uitsluiten van sommige etenswaren.

Wat is de grootste uitdaging van een kiemarm dieet?

Patiënten die kiemarm eten, gaan beter niet op restaurant. Buiten je eigen keuken weet je immers nooit hoe de voeding precies is klaargemaakt. Maar we zijn er ons van bewust hoe zwaar dat is. Patiënten worden zo een stukje geïsoleerd. Daarbij hebben familieleden vaak stress door het dieet: ze voelen zich verantwoordelijk, doen hun best om alle regels te volgen en dat vraagt veel tijd en energie.

Heb je tips om het wat gemakkelijker te maken

Thuis klaarmaken wat je anders graag op restaurant zou willen eten. Het is niet gemakkelijk, maar probeer te genieten van de voeding die je wel mag eten. En het belangrijkste: hou altijd voor ogen dat het een tijdelijke maatregel is. Het is niet voor altijd.

Waar vinden mensen meer informatie over het dieet?

Patiënten kunnen altijd terecht bij de diëtist van het ziekenhuis. Verpleegkundigen op de hematologische afdeling zijn ook vertrouwd met het dieet en kunnen je altijd verder helpen. Daarnaast zijn er ook heel wat brochures beschikbaar met heldere schema’s over wat wel of niet mag. Het is heel belangrijk om goed advies te krijgen: hematologische patiënten hebben een heel lage immuniteit, een schimmel of infectie kan grote gevolgen hebben. Het kiemarm dieet helpt om dat te vermijden.