Emotionele hulp

Kanker maakt je soms boos, bang, onzeker om nog maar te zwijgen over alle emoties daar tussenin. Weet dat je er niet alleen voor staat. Lotgenoten, psychologen en heel wat andere initiatieven staan klaar om je leven draaglijker te maken. Een overzicht

1. Contact met lotgenoten
* Online community: de gesloten Facebookgroep kankercounteren en buitenlandse fora zoals jongerenenkanker.nl of Esperity.
* Lotgenoten ontmoeten: bij de jongerenwerking van Kom op tegen Kanker, bij lotgenotengroep Flaya, bij andere lotgenotengroepen of in inloophuizen.

2. Ondersteuning
* Buddy's van Kom op tegen Kanker: kies je voor een buddy, dan kies je voor een leeftijdsgenoot die regelmatig tijd voor je vrijmaakt. Afhankelijk van jouw vragen en verwachtingen biedt een buddy tijdelijk steun tijdens of na je behandeling.   
* Lost & co: iemand verloren? Jezelf verloren? Neem een kijkje bij Lost & co om een compagnon of ‘graag-gedaan-bon’ in de regio Lier te vragen.
* Obbaya: adventure therapy voor jongvolwassenen die onlangs of als kind kanker hebben gehad, of er nog steeds mee leven. Je kunt werken rond zelfbeeld, lichaamsbeleving, relaties, kwaliteiten.
* Add perspective: helpt je meer voldoening te vinden aan de hand van drie filosofische vaardigheden.
* Warriors against cancer: biedt inspirerende workshops, activiteiten en fotoshoots die je zelfbeeld helpen te herstellen.
* The Big C: een koffiebar waar iedereen welkom is, zeker jonge mensen die kanker hebben (gehad). De sociale onderneming werd opgericht door ex-kankerpatiënte Stefanie die van de koffiebar een heuse ontmoetingsplek maakte voor jongeren met kanker. Een lotgenoot schenkt je graag een dampend kopje koffie uit.
* Samana organiseert regelmatig workshops voor jongeren (20-40j) die chronisch ziek zijn
* Powder days helpt je een nieuwe normaal te vinden met behulp van uitdagende outdoor avonturen. Als jongvolwassene met de diagnose kanker verleg je grenzen en ga je de uitdaging aan met jezelf, je lichaam en met andere lotgenoten op een positieve en sportieve wijze.

3. Hulp inschakelen
* JAC
* CAW
* CGG: voluit Centra voor Geestelijke gezondheid. Ze begeleiden mensen met psychotherapie.
* Herstelacademie

4. Hulplijnen
* Kankerlijn
* Tele-onthaal
* Awel